Huilunsoiton aloittaminen aikuisena

19.08.2021

Tässä tekstissä kerron huilunsoiton aloittamisesta aikuisena omasta näkökulmastani huilunsoiton opettajana.

Voiko vielä aikuisena oppia soittamaan huilua?

Soittoharrastus aloitetaan usein lapsena, mutta ei ole mitään syytä, miksei minkä tahansa soittimen soittamista voisi aloittaa aikuisenakin. Minulla on tällä hetkellä oppilaina enemmän aikuisia kuin lapsia. Aikuisena oppiminen ei ole niin nopeaa kuin lapsena, mutta keskittymiskykyä, päättäväisyyttä ja taitoa yhdistellä asioita on yleensä enemmän kuin nuorempana. Nämä ominaisuudet tukevat soittoharrastuksessa menestymistä. 

Oman opettajakokemukseni perusteella aikuiset oppivat huilunsoittoa aivan samaan tahtiin kuin lapsetkin, usein nopeamminkin. Vanhimmat huilun perustekniikan haltuun ottaneet oppilaani ovat olleet yli 60-vuotiaita.

Sopiiko huilu soittimeksi musiikkiharrastuksesta kiinnostuneelle aikuiselle?

Huilu on loistava valinta aikuiselle soittajalle. Huilu ei ole vain klassisen musiikin soitin, vaan sillä voi soittaa poppia, rockia, jazzia, elokuvamusiikkia, kansanmusiikkia ja vaikka mitä. Pienikokoinen soitin kulkee kätevästi mukana eri paikkoihin, vaikka mökille ja matkoille. 

Huilun alkeiden opettelun jälkeen kehitys on usein nopeaa, jos motivaatio on kunnossa. Kehittymistä tapahtuu, vaikka harjoittelumäärät eivät olisi suuria, joten ei tarvitse pelätä, että musiikkiharrastus olisi työlästä ja veisi paljon aikaa. Aloitusvaiheessa kehittymiseen riittää 5 minuuttia päivässä. 

Miten aikuisten soittotunnit eroavat lasten soittotunneista?

Annan aikuisille oppilailleni täyden vapauden itse päättää, millä tavalla he haluavat oppia. Läksyjä voi esimerkiksi olla enemmän tai vähemmän tai ei ollenkaan, ja tunneilla voidaan painottaa kappaleiden soittoa, tekniikan hiomista tai vaikka vain soitella yhdessä opettajan säestäessä pianolla. 

Pyrimme löytämään oppilaalle jonkin tavoitteen, jota kohti edetä. Oppilas (niin aikuinen kuin lapsikin) saa itse päättää, minkä tyylistä musiikkia haluaa tunneilla soittaa. Jos päättäminen on vaikeaa, kokeilemme erilaisia kappaleita, jotta mielimusiikki löytyisi.

Miksi yksityistunnit ovat hyvä valinta aikuiselle?

Aikuiset voivat harrastaa huilunsoittoa esimerkiksi kansalaisopistoissa, musiikkiopistojen avoimella puolella tai hankkimalla yksityisen opettajan, joka toimii yrittäjänä. Kuulun itse jälkimmäisiin, ja tunneillani käymisessä on joitakin ainutlaatuisia etuja:

  1. Mahdollisuus joustaviin tuntiaikoihin. Minun tunneillani ei tarvitse käydä joka viikko. Voimme sopia seuraavan tunnin ajankohdan aina erikseen, ja tuntiaika voi vaihdella. Tunnit voivat myös olla eri pituisia.
  2. Jo sovittuja tunteja voi usein siirtää tai perua. Tämä antaa pelivaraa arjen kiireisiin. 
  3. Monipuoliset tuntimuodot. Voit tulla tunneille toimitilaani, voimme pitää tunnin etänä tai voin tulla pitämään tunnin kotiisi.

Lämpimästi tervetuloa soittotunneilleni!

Lisää luettavaa

Juhlasali, jossa kukkia ja hienot kattaukset pöydillä.
20.02.2024

Huilistin vinkit häämusiikin valintaan

Olen iloinen, että olen saanut olla mukana luomassa lukuisten hääparien tärkeän päivän tunnelmaa. Monet ikimuistoisimmista keikkamuistoistani ovat olleet häistä!  Tässä...
14.10.2022

Musiikin valinta hautajaisiin

Musiikki on olennainen osa hautajaisten ohjelmaa. Tämän tekstin on tarkoituksena on auttaa hautajaisten suunnittelussa musiikin osalta. Musiikkivalinnoilla voidaan luoda persoonalliset,...
Itsenäinen huilunsoiton opiskelu
07.07.2022

Poikkihuilun opiskelu itsenäisesti 

Helpoin ja tehokkain tapa aloittaa poikkihuilun soitto on mennä soittotunneille. Opettaja antaa ohjeet ja oppijakohtaiset vinkit soiton harjoittelemiseen, ja motivaatiota...
Huilu hääjuhlassa puutarhassa

Huilistin alkukesän keikat

Keikkailevan huilistin alkukesä on ollut monipuolinen! Soolokeikkoja on ollut keskimääräistä enemmän, 1-2 viikossa. Nyt keikkojen vähentyessä on aikaa hieman raportoida,...

3 laulua äideille

Viime sunnuntaina sain soittaa ihanassa kevätsäässä Haagan turvakodin äideille. Jyväskyläläinen Meri Kolehmainen huomasi Facebook-mainokseni ns. soivasta äitienpäivälahjasta. Kampanjan ideana oli,...
Huilisti Saara Lehtonen soittaa vihkitilaisuudessa.
14.12.2020

Hääkeikkamuisto lokakuulta

Sain juuri valokuvaaja Heta Korkoselta muutaman hienon kuvan häistä, joissa olin soittamassa lokakuussa. Kiitos kuvista Heta! Nämä häät järjestettiin Seinäjoella...